Don Quijote

BPM 2020/1: “Don Quijote” – Katarina Marčetić

Start date: April 23, 2021

End date: May 18, 2021

Time: 19:00

Location: Radisson Collection Hotel, Old Mill Belgrade

Exhibitions

“U seriji fotografija Don Quijote Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja istoimenog baleta. Delikatne i suptilne, ove fotografije svoju lepotu saobražavaju kroz višestrukost imanentnih kontrastnih odnosa, kako u formalnom, tako i u idejnom pogledu. Specifičnost ovih odnosa proizilazi iz suprotstavljanja, svetlosti – senkе, pokret – mirovanjе, a potom i simboličkih oprečnih registara kao što je suprotstavljanje predstave (igre) spram života i konačno iluzije prema stvarnosti.

Upravo ova opozicija između iluzije (izvođenja) i stvarnosti (života) predstavlja temelj po kojem se kihotski narativ u kontekstu dodatno podupire i ističe. Sveobuhvatna pokretljivost silueta i figura kao da konstantno teži proboju na onu drugu stranu, bez obzira da li su u pitanju kulise ili stvarnost. Fotografije Katarine Marčetić raslojavaju pred našim očima veoma žive i gotovo fantazmatske predstave između istine i iluzije. Na njima je zabeležen dinamičan ambijent sa kvalitetima snolikosti, koji u isti mah zadržava stabilnost utemeljenu u stvarnosti posredstvom dokumentarne fotografije.”

Tijana Savatić

Izložbu organizuje Бартcелона POP UP u saradnji sa Radisson Collection Old Mill Hotel i delom Beogradski Mesec Fotografije, uz podršku Ambasade Španije u Srbiji

VAŽNO:
Imajte na umu da zbog situacije sa Covid-19 niko ne može ući u hotel bez zaštitne maske, prema propisima Republike Srbije.
U sobi 147 je dozvoljeno najviše 5 osoba.

Share